ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ;

Το “υγρό στο αυτί” ή αλλιώς Εκκριτική Ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση στα παιδιά, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 4 στα 5 παιδιά (ποσοστό 80%) θα εμφανίσουν ένα επεισόδιο μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Όταν ένα παιδί εμφανίζει εκκριτική ωτίτιδα, σημαίνει πως έχει συσσωρευτεί υγρό στο μέσω ους (μέσο αυτί) με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η μετάδοση του ήχου.

Η εκκριτική ωτίτιδα προκαλείται από την δυσλειτουργία-μπλοκάρισμα της Ευσταχιανής σάλπιγγας, ενός πολύ μικρού σωληνίσκου που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης και συνδέει το αυτί με τη μύτη. Όταν η Ευσταχιανή σάλπιγγα δεν λειτουργεί όπως πρέπει, το υγρό δεν έχει τρόπο να απομακρυνθεί και κατά συνέπεια μαζεύεται μέσα στην κοιλότητα του αυτιού με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακοή.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:

Αν και τις περισσότερες φορές στην εκκριτική ωτίτιδα δεν υπάρχουν εμφανή έντονα συμπτώματα και μπορεί και να περάσει απαρατήρητη, παρατηρήστε τα εξής:

• Ανταποκρίνεται το παιδί στο ονομά του;

• Βλέπει τηλεόραση σε υψηλή ένταση;

• Δείχνει αδιάφορο σε κάλεσμά σας όταν υπάρχει βαβούρα στο χώρο;

• Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει στην τάξη και/η δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του δασκάλου στο σχολικό πλαίσιο;

• Υπάρχει καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου του;

• Δυσκολεύεται στην άρθρωση φθόγγων (παραλείπει ή αντικαθιστά ήχους κατά την ομιλία π.χ. “φάλασσα” αντί “θάλασσα”, “τσίλο” αντί “ξυλο”);

Αν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις στο παιδί προτείνεται άμεσος έλεγχος από Ω-Ρ-Λ/ ή και ακοόγραμμα ώστε να ελεγχθεί το παιδί για την ύπαρξη υγρού στο αυτί και να αποκλειστεί πιθανό ενδεχόμενο απώλειας ακοής.