ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ;


ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ;

Τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής του παιδιού θεωρούνται τα πιο κρίσιμα για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του. Το κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του ρυθμό στην εξέλιξη του λόγου ο οποίος επηρεάζεται από εγγενείς παράγοντες καθώς και από τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα που δέχεται το παιδί κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του (οικογενειακό περιβάλλον, ευκαιρίες στην επικοινωνία και στην μάθηση, κοινωνική αλληλεπίδραση) . Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα βασικά στάδια της εξέλιξης του λόγου ενός τυπικά εξελισσόμενου παιδιού:

Ηλικία παιδιού

Ανάπτυξη λόγου – ομιλίας

Συμβουλές προς γονείς

0-6 μηνών

Το μωρό σας αντιδρά στους ήχους, κοιτάζει ή στρέφει το κεφάλι του προς την πηγή τους. Παράγει ήχους (βάβισμα).

Μιλήστε του με ήρεμο και ζεστό τρόπο. Τραγουδήστε και γελάστε μαζί του. Ονομάστε τα οικεία άτομα και καθημερινά αντικείμενα.

Έως 12 μηνών

Καταλαβαίνει απλές οδηγίες. Χρησιμοποιεί περισσότερους ήχους και συνδυασμούς στο βάβισμά του. Ανταποκρίνεται στο όνομά του.

Παίξτε με τη φωνή σας, τραγουδήστε του, μιλήστε του και ενθαρρύνετε κάθε είδος αμοιβαίας αλληλεπίδρασης (γέλιο, χαμόγελο, βλεμματική επαφή).

Έως 18 μηνών

Καταλαβαίνει απλές οδηγίες και προτάσεις. Ονομάζει οικεία αντικείμενα, λέει “μαμά” και “μπαμπά”. Το λεξιλόγιό του εμπλουτίζεται συνεχώς.

Μιλήστε του κανονικά με μικρές απλές προτάσεις. Διαβάστε του βιβλία από χαρτόνι ή ύφασμα και ονομάστε του χρώματα, σχήματα και εικόνες που τραβούν τη προσοχή του.

Έως 2 ετών

Καταλαβαίνει σύνθετες οδηγίες. Το λεξιλόγιό του περιλαμβάνει περίπου 50 λέξεις. Ξεκινάει να χρησιμοποιεί προτάσεις με 2-3 λέξεις.

Εμπλουτίστε το λεξιλόγιό του. Εξηγήστε του τις λέξεις που δεν καταλαβαίνει. Επαναλάβετε τη λέξη που δεν λέει σωστά αλλά μην του ζητάτε να την επαναλάβει κάθε φορά.

Έως 3 ετών

Καταλαβαίνει απλές ιστορίες. Επικοινωνεί με προτάσεις και κάνει ερωτήσεις. Χρησιμοποιεί πληθυντικό και προθέσεις.

Διαβάστε του ιστορίες και απλά παραμύθια. Βοηθήστε το να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά του. Ενθαρρύνετε το να εγκαταλείψει την πιπίλα και το μπιμπερό εφόσον τα χρησιμοποιεί ακόμα.

Έως 4 ετών

Η ομιλία του μοιάζει όλο και περισσότερο με των ενηλίκων και γίνεται πιο σύνθετη γραμματικά και συντακτικά.

Διαβάστε του παραμύθια και διηγηθείτε ιστορίες ο ένας στον άλλο. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται μια θετική στάση προς την ανάγνωση και το λόγο.