ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;


Τί είναι η μυολειτουργική θεραπεία;

Συχνά οι δυσκολίες στην άρθρωση έχουν σαν αιτιολογία την λανθασμένη θέση και κίνηση της γλώσσας στη στοματική κοιλότητα καθώς και την ατονία των στοματοπροσωπικών μυών (γλώσσα, χείλη). Στην περίπτωση αυτή η λογοθεραπευτική παρέμβαση εστιάζει στην ενδυνάμωση των αρθρωτών με μυολειτουργικές ασκήσεις με στόχο την σωστή τοποθέτησή τους μέσα στο στόμα.

Τί είναι η μυολειτουργική διαταραχή της γλώσσας;
Η μυολειτουργική διαταραχή της γλώσσας (ή αλλιώς πρώιμη κατάποση ή tongue thrust) ονομάζεται ο τρόπος κατάποσης κατά τον οποίο η γλώσσα σπρώχνει ανάμεσα στα μπροστινά δόντια ενώ καταπίνουμε. Σχεδόν όλα τα βρέφη καταπίνουν με αυτόν τον τρόπο. Μέχρι και το 6ο έτος της ηλικίας, τα περισσότερα παιδιά έχουν πλέον μεταβεί στον “ενήλικο” τρόπο κατάποσης. Όμως, κάποια παιδιά εμμένουν στον πρώιμο τρόπο. Πιθανές αιτίες αποτελούν συνήθως η παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό, το πιπίλισμα του δαχτύλου, η μυική αδυναμία της γλώσσας και των αρθρωτών, οι υπερτροφικές αμυγδαλές ή τα κρεατάκια, το βραχύ χαλινό της γλώσσας ή μια εκγενετής στενή άνω γνάθος/ουρανίσκος.

Κάθε άνθρωπος καταπίνει το σάλιο του περίπου 600-2000 φορές τη μέρα. Η κάθε μικρή κίνηση της γλώσσας έχει επίπτωση στην λειτουργική ισορροπία των μυικών ιστών της γλώσσας. Το παιδί που παρουσιάζει πρώιμη κατάποση πρέπει να μάθει να καταπίνει με έναν καινούργιο τρόπο, με την γλώσσα να κινείται “προς τα πάνω” και “προς τα πίσω” μέσα στη στοματική κοιλότητα. Οι μύες που περιλαμβάνονται στην λειτουργία της κατάποσης επανεκπαιδεύονται και διδάσκεται στο παιδί η σωστή τοποθέτηση της γλώσσας μέσα στο στόμα.

Είναι πολύ σημαντικό οι λόγοι που μπορεί να έχουν οδηγήσει στην μυολειτουργική διαταραχή να έχουν εξαλειφθεί πριν από την έναρξη του θεραπευτικού προγράμματος, όπως π.χ. τυχόν δυσκολίες στην αναπνοή λόγω υπερτροφικών αμυγδαλών.

Η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι 4-6 μήνες. Οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και δίνονται στο παιδί συγκεκριμένες ασκήσεις για το σπίτι οι οποίες πρέπει να γίνονται με την επίβλεψη των γονέων στα μικρότερα παιδιά. Η ηλικία, το προσωπικό κίνητρο και ο βαθμός συνεργασίας του παιδιού στην θεραπεία είναι οι βασικότεροι παράγοντες για ένα επιτυχημένο και σύντομο θεραπευτικό πρόγραμμα.

 

Τί μπορεί να προκαλέσει η μυολειτουργική διαταραχή;

Η ΑΛΥΣΙΔΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Η μυολειτουργική διαταραχή της γλώσσας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την δυσμορφία της οδοντοστοιχίας ή και της γνάθου.

Picture1

 

 

 

 

 

 

Χασμοδοντία με εμπρόσθια κίνηση της γλώσσας κατά την διαδικασία της κατάποσης.

Η λανθασμένη θέσης της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει δυσμορφίες στην στοματική κοιλότητα πέρα από αυτές στην οδοντοστοιχία (π.χ. θολωτή υπερώα), οι οποίες συνεπάγονται με δυσκολίες στην ρινική αναπνοή, ανοιχτή στάση στόματος και στοματική αναπνοή.

Όσον αφορά στην ομιλία η μυολειτουργική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει απόκλιση στην άρθρωση του /σ/ ή αλλιώς “σιγματισμό”. Σε αυτές τις περιπτώσεις το /σ/ πραγματώνεται τις περισσότερες φορές με εξώθηση της γλώσσας και ακούγεται σαν /θ/.