ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΤΑΠΟΣH;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΤΑΠΟΣH ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ; 

Πρώιμη κατάποση (tongue thrust ή μυολειτουργική διαταραχή της γλώσσας) ονομάζεται ο τρόπος κατάποσης κατά τον οποίο η γλώσσα σπρώχνει ανάμεσα στα μπροστινά δόντια ενώ καταπίνουμε. Σχεδόν όλα τα βρέφη καταπίνουν με αυτόν τον τρόπο. Μέχρι και το 6ο έτος της ηλικίας, τα περισσότερα παιδιά έχουν πλέον μεταβεί στον “ενήλικο” τρόπο κατάποσης. Όμως, κάποια παιδιά εμμένουν στον πρώιμο τρόπο. Πιθανές αιτίες αποτελούν συνήθως η παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό, το πιπίλισμα του δαχτύλου, η μυική αδυναμία της γλώσσας και των αρθρωτών, οι υπερτροφικές αμυγδαλές ή τα κρεατάκια, ή μια στενή άνω γνάθος/ουρανίσκος. Η πρώιμη κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε ορθοδοντικά προβλήματα ή και δυσμορφία της γνάθου. Όσον αφορά στην ομιλία η πρώιμη κατάποση μπορεί να προκαλέσει απόκλιση στην άρθρωση του /σ/ ή αλλιώς “σιγματισμό”.  Σε αυτές τις περιπτώσεις το /σ/ πραγματώνεται τις περισσότερες φορές με εξώθηση της γλώσσας και ακούγεται σαν /θ/.

Κάθε άνθρωπος καταπίνει το σάλιο του περίπου 600-2000 φορές τη μέρα. Η κάθε μικρή κίνηση της γλώσσας έχει επίπτωση στην  λειτουργική ισορροπία των μυικών ιστών της γλώσσας. Το παιδί που παρουσιάζει πρώιμη κατάποση πρέπει να μάθει να καταπίνει με έναν καινούργιο τρόπο, με την γλώσσα να κινείται “προς τα πάνω” και “προς τα πίσω” μέσα στη στοματική κοιλότητα. Οι μύες  που περιλαμβάνονται στην λειτουργία της κατάποσης  επανεκπαιδεύονται και διδάσκεται στο παιδί η σωστή τοποθέτηση της γλώσσας μέσα στο στόμα.

Είναι πολύ σημαντικό οι λόγοι που μπορεί να έχουν οδηγήσει στην μυολειτουργική διαταραχή να έχουν εξαλειφθεί πριν από την έναρξη του θεραπευτικού προγράμματος, όπως π.χ. τυχόν δυσκολίες στην αναπνοή  λόγω υπερτροφικών αμυγδαλών.

Η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και 4 μήνες. Οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και δίνονται στο παιδί συγκεκριμένες ασκήσεις για το σπίτι οι οποίες πρέπει να γίνονται με την επίβλεψη των γονέων στα μικρότερα παιδιά. Η ηλικία, το προσωπικό κίνητρο και ο βαθμός συνεργασίας του παιδιού στην θεραπεία είναι οι βασικότεροι παράγοντες για ένα επιτυχημένο και σύντομο θεραπευτικό πρόγραμμα.